زهیر موسوی | شهرآرانیوز - ویژن پرو که اولین هدست واقعیت ترکیبی اپل است و انقلابیترین محصول این شرکت بهحساب میآید، جمعه در آمریکا عرضه میشود. در آستانهی عرضهی رسمی Apple Vision Pro، کارشناسان حوزهی فناوری این هدست واقعیت ترکیبی را بررسی کردهاند.
ویژن پرو که توسط اپل بهعنوان یک «کامپیوتر مکانمند» معرفی شده، قدرت پردازشی قابل توجهی دارد و به فناوریهای بسیار پیشرفته مجهز است؛ ازجمله پایش دقیق حرکات چشم و دست کاربر برای جابهجایی در بخشهای مختلف سیستمعامل.
سردبیر وبسایت ورج در مقالهی بررسی این هدست میگوید جدیدترین محصول اپل نمایشگر جذابی دارد و بهترین Passthrough را در بین تمامی هدستها ارائه میدهد، حتی بهتر از هدست واقعیت مجازی متا. از نگاه او، سیستم رهگیری حرکات سر و چشم، «جهشی روبهجلو» هستند. به عقیدهی ورج، توانایی ویژن پرو در ضبط و پخش ویدیو سهبعدی نیز بسیار جذاب است.
سازگاری مثالزدنی ویژن پرو با سایر محصولات اپل ازجمله گوشی آیفون و لپ تاپ مک بوک مورد دیگری است که تحسین ورج را به دنبال داشته. با همهی اینها، قیمت اپل ویژن پرو یک ویژگی منفی بزرگ برای این محصول است.
ورج همچنین میگوید گاهی اوقات حالت Passthrough ویدیویی تار میشود، رهگیری حرکات چشم در برخی سناریوها پایدار نیست و پرسوناها (شخصیتهای دیجیتالی) گاهیاوقات ترسناک به نظر میرسند. ورج به سنگینبودن ویژن پرو نیز اشاره کرده است.
ورج میگوید ویژن پرو «محصولی حیرتانگیز» است و در میان آن دسته از محصولات نسل اولی قرار میگیرد که فقط اپل از پس تولید آنها برمیآید.
از نمایشگر شگفتانگیز تا عملکرد جالب Passthrough و تراشهی پرقدرت و نرمافزارهای جذاب، همگی جزو قابلیتهایی هستند که ویژن پرو را جذاب میکنند؛ تا حدی که خیلیها احتمالا به نبود باتری در داخل دستگاه خرده نخواهند گرفت.
به عقیدهی ورج، ویژن پرو تجربهای از تنهایی است؛ جایی که نمیتوانید با فردی دیگر به تماشای محتوا بنشینید و از طرفی دیگر، قیمت بسیار بالا باعث میشود بسیاری از اطرافیان اولین خریداران ویژن پرو به تهیهی این محصول راضی نشوند.
منتقد CNBC درباره نمایشگر ویژن پرو میگوید:
«این نمایشگر باعث حذف افکت screendoor میشود که در اکثر هدستهای ارزانتر مانند Meta Quest ۳ رایج است. با وجود این افکت، هنگام نگاهکردن به اطراف از طریق هدست، میتوانید پیکسلها را نیز مشاهده کنید. با ویژن پرو به راحتی میتوانید متن یک وبسایت یا کتاب را بخوانید. همچنین توانستم فیلمها را روی صفحههایی بزرگتر و زیباتر از هر تلویزیونی که در خانه دارم تماشا کنم.»
با توجه به اینکه ویژن پرو در طول تماسها صورت کاربر را میپوشاند، اپل به شما اجازه میدهد تا یک نسخه دیجیتالی از خودتان (همان پرسونا) را تولید کنید. بااینحال، آواتارهای دیجیتالی اپل هنوز در مرحله بتا هستند و بهنظر میرسد که جای کار زیادی در پیش دارند.
یکی از مهمترین نقاط قوت ویژن پرو که در بررسیهای مختلف به آن اشاره شده است، سیستمهای ردیابی چشم و دست هستند که نیاز به یک کنترلر اضافی را از بین بردهاند.
جوانا استرن، روزنامهنگار معروف والاستریت ژورنال، در بررسی ویژن پرو به غوطهورکنندهبودن سیستمعامل این هدست اشاره کرده و گفته است به محض اینکه ویژن پرو را روی صورت قرار دهید، مجموعهای از آیکونهای دایرهای روی پسزمینهای از دنیای واقعی بهنمایش درمیآیند.
به عقیدهی جوانا استرن، ضعفهایی نظیر ابعاد بزرگ و وزن زیاد، پایینبودن عمر باتری و باگداشتن برخی از اپلیکیشنها، مواردی هستند که در ویژن پرو به چشم میخورند؛، اما برای دستگاهی نسل اولی، طبیعی به نظر میرسند. استرن همچنین به عملکرد نهچندان دلچسب ویژن پرو در زمینهی ثبت پرسونا اشاره کرده است.
از نگاه استرن، بسیاری از کارهایی که ویژن پرو انجام میدهد، حسوحال علمی-تخیلی به کاربر منتقل میکنند و ویژن پرو بهترین دستگاه واقعیت ترکیبیای است که او تا به حال بررسی کرده. هدست جنجالی اپل بسیار پیشرفتهتر از رقبایی نظیر متا کوئست پرو عمل میکند. استرن میگوید ویژن پرو، آیندهای را که اپل تصور کرده است، بهخوبی به تصویر میکشد.
اپل میگوید که باتری ویژن پرو بهطور معمول تا دو ساعت دوام میآورد و این میزان هنگام تماشای ویدیو ۲ بعدی تا ۲.۵ ساعت افزایش مییابد. بااینحال، برایان تانگ در بررسی خود ادعا میکند که این هدست برای استفاده عمومی به عمر باتری نزدیک به ۲.۵ ساعت دست یافته است و همچنین با یک بار شارژ موفق شده تا فیلم سه ساعته Avengers: Endgame را با آن تماشا کند.
جان گروبر (John Gruber) از Daring Fireball نیز گفته که ویژن پرو در طول بررسیهای او حداقل سه ساعت عمر باتری را از خود نشان داده است، اما گروبر به مورد استفاده خاصی اشاره نکرده است.
منتقد نشریه Tom's Guide بهعنوان نتیجهگیری مطلب «بررسی هدست ویژن پرو» خود میگوید:
«اپل ویژن پرو بهدلیل قیمتگذاریاش بهراحتی قابل تمسخر است. من قطعاً نمیتوانم یکی از آنها را با قیمت ۳۵۰۰ دلار بخرم، اما اکنون که تمام ویژگیهایش را آزمایش کردهام، استدلال میکنم که این نوآورانهترین محصول اپل از زمان آیفون اصلی است.»
همچنین در بررسی این رسانه به نکات مثبت و منفی این دستگاه نیز اشاره کرده است که به شرح زیر هستند:
نقاط قوت:
- رابط شگفتانگیز برای ردیابی چشم و دست
- فیلمهای سهبعدی شگفتانگیز و ویدیوهای فراگیر اپل
- فیلم و عکسهای فضایی چشمگیر
- عملکرد جادویی با مکبوک
- برنامهها و تجربیات واقعیت افزوده عالی
نقاط ضعف:
- فوقالعاده گران
- عدم وجود برنامههایی، چون نتفلیکس و یوتوب
- پرسوناها همچنان نیاز به کار دارند
- باتری جداگانه میتواند آزاردهنده باشد
ورج نیز از نمایشگر، سیستمهای ردیاب دست و چشم، عملکرد بسیار خوب با اکوسیستم اپل و تجربه واقعیت افزوده بسیار جذاب بهعنوان نقاط قوت ویژن پرو یاد کرده است.
در نهایت، وزن هدست ویژن پرو، بسته به اینکه از چه نوع آیتمهایی استفاده میکنید، بین ۶۰۰ تا ۶۵۰ گرم است. Cnet در بررسی خود مینویسد:
«استفاده از دستگاه در ابتدا خیلی راحت است، اما پس از نیمساعت هدست بسیار سنگین میشود و کمی روی گونههای من فشار میرود. هرچند برای جلسات کوتاه خوب است.»
کارشناسانی که هدست واقعیت ترکیبی اپل را بررسی کردهاند، یکسری انتقادها به این محصول دارند. بخش قابل توجهی از این انتقادها به عملکرد ویژن پرو در اسکن چهره و ایجاد پرسونا مربوط میشود.
اپل هنگام رونمایی ویژن پرو نشان داد که این محصول چشمهای کاربر را نمایش میدهد؛ اما ظاهرا آنچه روی نمایشگر خارجی دیده میشود، نسخهی دیجیتالی و بازسازیشدهی چشم است و گاهیاوقات بسیار عجیبوغریب به نظر میرسد.
داشتن باتری خارجی، یکی دیگر از نقصهایی است که کاربران ویژن پرو را آزار خواهد داد. درحالیکه هدستهای رقیب ویژن پرو باتری داخلی دارند، محصول اپل با کابل به یک باتری خارجی وصل میشود و مجموعا ۲٫۵ ساعت شارژدهی ارائه میدهد (البته امکان اتصال مستقیم ویژن پرو به پریز برق برای استفادهی طولانیتر وجود دارد).
کارشناسان میگویند هنگام مواجههی اولیه با ویژن پرو از عملکرد سیستمهای پایش حرکت دست حیرتزده میشوید، اما خیلی زود به آن عادت میکنید. پس از ناپدیدشدن شگفتی اولیه، وزن ویژن پرو و فشاری که این هدست به صورت وارد میکند را حس خواهید کرد.
عدهای از کارشناسان میگویند که هر بار ویژن پرو را استفاده کنید، مو و آرایش صورت به هم میریزد و شاید هر کسی با این مسئله به راحتی کنار نیاید. مورد دیگر این است که رابط کاربری ویژن پرو در اتاقهای تاریک به درستی نمایش داده نمیشود و این موضوع آزاردهنده به نظر میرسد.
پس از مدتها انتظار، حالا چند روز به عرضهی رسمی ویژن پرو در بازار آمریکا باقی مانده است. ویژن پرو که یکی از آخرین میراثهای تیم کوک برای اپل محسوب میشود، بهطور کامل در دوران رهبری او توسعه داده شده است و اولینهای بسیاری به همراه دارد.
ویژن پرو عملا دستاوردی مهندسی است، اما همچون هر محصول نسل اولیِ دیگری، نقصهایی دارد که شاید روی تجربهی کاربری تأثیر منفی بگذارند؛ ازجمله ضعیفبودن شارژدهی محصول و البته نمایش ناقص پرسوناها، تا حدی که برخی از آنها ترسناکاند و برخی دیگر واقعا مضحک به نظر میرسند.
با فرارسیدن موج اول بررسیهای ویژن پرو، احتمالا بحث دربارهی هدست واقعیت ترکیبی اپل داغتر از همیشه میشود. آیا اپل میتواند استقبال چشمگیر اولیه برای ویژن پرو را حفظ کند؟ پاسخ به این سؤال بسیار دشوار است، اما تحلیلگران نگاه چندان مثبتی به آمار فروش ویژن پرو ندارند.
قیمت هدست واقعیت مجازی اپل از ۳٬۴۹۹ دلار شروع میشود و در کانفیگهای مجهزبه فضای ذخیرهسازی بیشتر، به حدود ۴٬۰۰۰ دلار هم میرسد. قیمت هدست واقعیت مجازی شرکتهای رقیب بسیار کمتر است، اما آن محصولات ویژگیهای محدودی دارند و به اندازهی ویژن پرو پیشرفته نیستند.
منابع: دیجیاتو و زمیت